Mii de evrei din Maramureş au murit în lagărele naziste în perioada celui de-al doilea Război Mondial. Dacă în urmă cu 70 de ani, în Maramureş existau peste aproximativ 40.000 de evrei, în ziua de astăzi numărul acestora este mult mai mic .
Dacă la începutul deportătii evreilor în lagărele naziste, situaţia în Maramures era paşnică, evreii din Nordul Transilvaniei nu au fost uitaţi. „În Maramureş în 1943 încă era linişte, dar începând din mai `44 a intrat în vigoare soluţia finală şi evereii au fost duşi in lagărul din Auschwitz. S-au intors foarte puţini. Chiar Baia Mare pe vremea aia avea cam 3.500 de evrei, poate şi mai mult“, a mai spus Nachman Salic, reprezentantul comunităţii evreieşti din Baia Mare.
În ceea ce priveşte municipiul Baia Mare, au fost create două ghetouri în care au fost aduşi mii de oameni. „Evreii au început a fi ghetoizaţi începând cu lunile aprilie mai, 1944 şi au fost închişi în două ghetouri. Unul pe Valea Borcutului, organizat într-o mică fermă şi încă unul, cel mai mare, pe teritoriul actual al fostei uzine Phoenix. Aici au fost ghetoizate mai multe mii de persoane, unde, din cauza condiţiilor precare de viaţă, lipsei de igienă dar şi a torturilor repetate, mai multe persoane au decedat“, a arătat Robert Tokolyi, consilier asistent în cadrul Arhivelor Naţionale Maramureş.
În judeţul Maramureş trăiau aproximativ 50.000 de evrei, majoritatea dintre aceştia în Maramureşul Istoric. O dată cu trimiterea lor în lagărele naziste, averile acestora au fost confiscate de stat şi trecute în patrimoniu naţional. La sfârşitul războiului, doar o parte foarte mică din cei trimişi în lagăre s-au întors acasă reuşind astfel să-şi recupereze proprietăţile. În acest moment numărul evreilor din comunităţile din Maramureş a scăzut dramatic, comunitatea băimăreană numărând aproximativ 85 de membri. „După al Doilea Război