Românii care au făcut un transplant au șanse mai mari să poarte organul unui bihorean decât cel al unui oltean sau bucureștean. Un medic din Oradea a convins cele mai multe familii din țară să doneze „părți” din rudele decedate. După ce a primit inima unei femei, un bărbat a început brusc să iubească florile.
De la Oradea, organele salvatoare pleacă în cutii frigorifice spre centrele de transplant din București, Cluj sau Iași. Tot drumul, doctorii au grijă de ele ca de ochii din cap
Medicul Carmen Pantiș (mijloc) a fost lăudată de cea mai luminată minte din domeniul transplantului, profesorul de la Harvard Francis Delmonico (dreapta)
Românii se numără printre europenii care aşteaptă cel mai mult pentru un transplant. În ţara cu cele mai multe organe irosite, medicul Carmen Pantiş reuşeşte să aibă în Crişana de opt ori mai mulţi donatori decât media pe ţară şi tot atâţia ca Spania. Bune de pus pe rană, cuvintele ei conving oamenii că moartea celor dragi salvează vieţile necunoscuţilor. În noaptea de luni, la Oradea s-a înregistrat o premieră naţională: au fost recoltate simultan organele a două femei de 55 ani, decedate în aceeaşi zi. Ficatul, rinichii şi corneea lor au ajuns la Cluj şi Bucureşti.
Graţie campaniilor mediatice, tot mai mulţi români s-au arătat deschişi, în ultimul timp, să doneze organele rudelor. Ficatul unei doctoriţe ieşence care a decedat acum câteva zile a salvat-o pe sora artistului Cristi Minculescu, care suferea de ciroză, aceeaşi boală care l-a chinuit pe fratele ei. Transplantul a fost efectuat la Institutul Fundeni. Şi la Spitalul din Deva s-a efectuat marţi o recoltare istorică de organe de la un donator în moarte cerebrală, iar la Timişoara, s-a făcut a şaptea prelevare din acest an.
Foarte puţini medici de Terapie Intensivă se implică benevol în recoltarea organelor de la donatori în moarte cerebr