De la un sezon la altul, legumele şi fructele s-au scumpit în ultimii ani, astfel că am ajuns să ne-ntrebăm până unde se va ajunge?! Din decembrie şi până în martie, “mâncarea săracului” - cartofii - s-a scumpit cu aproape 15%. De la un sezon la altul, legumele şi fructele s-au scumpit în ultimii ani, astfel că am ajuns să ne-ntrebăm până unde se va ajunge?! Din decembrie şi până în martie, “mâncarea săracului” - cartofii - s-a scumpit cu aproape 15%.
Cele mai noi date făcute publice de Institutul Naţional de Statistică arată că de la sfârşitul anului trecut şi până luna trecută, produsele alimentare pe care le cumpărăm de la aprozar au preţuri mai mari cu 6 şi până la 15%.
Surprinzător (sau nu?!), cea mai mare creştere de preţ s-a înregistrat la… cartofi!
“E mâncarea săracului, p-asta n-ar trebui să o scumpească niciodată”, ni se plânge un bucureştean din piaţa Obor, arătându-ne totodată sacoşa “de cumpărături”, pe care o avea aproape goală.
“Noi muncim tot anul pentru marfa asta!În plus, vremea lor a trecut de mult, mai avem stocuri foarte mici şi e normal să-i dăm la preţul ăsta”, este replica unui producător din Vidra, care-şi comercializează marfa, de ani buni, în spaţiul comercial amintit, cunoscut ca unul din locurile cu cea mai ieftină marfă din Capitală.
Potrivit INS, majorări de preţ s-au înregistrat şi la celelalte legume - 11,62%, la conservele de legume -11,48%, precum şi la fructe – 6%.
Neagu Dumitru Floarea (64 de ani): “Altădată mă bucuram când venea postul, pentru că mâncarea era mai ieftină. Acum nu mai reuşim să ne lipim de legumele de sezon! Am cumpărat legume rupte, de la rebuturi, că-s mai ieftine”.
Neagoe I. (66 de ani): “După ce iau pensia, merg o dată, cel mult de două ori pe lună pe la piaţă, să cumpăr câteva legume şi fructe. Toate s-au scumpit! E vai ş-amar de capul nostru... Norocul meu e că am provizii