Reprezentanţii Universităţii de Arte „George Enescu“ Iaşi şi cei ai Institutului de Animaţie Jilin, Republica Populară Chineză, au semnat ieri un memorandum de cooperare.
În baza acestuia, studenţii şi profesorii de la instituţia de învăţământ superior din Iaşi au posibilitatea să participe la schimburi de experienţă cu omologii lor din Republica Populară Chineză. Memorandumul de cooperare cuprinde domenii precum educaţia, cercetarea, dar şi industria. Totodată, cele două instituţii au posibilitatea să organizeze împreună seminarii şi expoziţii. Memorandumul este valabil pentru o perioadă de cinci ani. „Acest memorandum este benefic pentru Unievrsitatea de Arte, întrucât ne oferă accesul la o altă cultură şi civilizaţie. Poate fi vorba şi de o infuzie de tehnică. Au părut foarte interesaţi de activitatea noastră. Probabil nu suntem la acelaşi nivel din punct de vedere tehnic, însă în ceea ce priveşte partea de concepţie şi de creativitate, stăm foarte bine şi am arătat acest lucru“, a precizat prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, rectorul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
Institutul de Animaţie Jilin a fost fondat în iunie 2000 şi a fost acreditat ca fiind un „Colegiu Privat Independent de nivel Universitar“ de către Ministerul Educaţiei din China, în septembrie 2008. Institul are două campusuri, peste 550 de cadre didactice, 230 de profesori străini vizitatori şi 10.300 de studenţi. În anul 2005, instituţia a fost nominalizată drept „leagănul Educaţiei şi Cercetării Naţionale în domeniul Animaţiei“ şi „Numărul 1 în Industria Naţională de Animaţie“ de către Administraţia de Stat pentru Radio, Film şi Televiziune. Patru ani mai târziu, institutul a fost nominalizat ca „Model Naţional pentru Industria Culturală“ de către Ministerul de Stat pentru Cultură. În prezent, institutul include şapte secţii, iar studenţilor le sunt oferite 17 spe