Magistrații instanței supreme și-au motivat decizia de condamnare a șase procurori implicați în fraudarea examenului de promovare în funcții de conducere organizat de Parchetul General. În încercarea de a scăpa de condamnare, fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță, a făcut 70 de memorii și plângeri, unele transmise prin fax, chiar în noaptea precedentă datei la care era citată la audieri. Mai mult, a dat vina pe două colege.
Înalta Curte apreciază că prin faptele comise, ”inculpaţii au adus grave prejudicii prestigiului justiţiei şi demnităţii funcţiei de magistrat în societate, care nu mai poate avea încredere în privinţa luptei împotriva corupţiei dacă însăşi procedura de ocupare a funcţiilor de conducere în parchet nu este ocolită de fenomenul corupţiei”. Mai mult, ”reţinerea unor acte de corupţie în eşantionul de conducere din parchet generează un prejudiciu de imagine suplimentar”.
Procurori pedepsiți
În urmă cu un an, judecătorii de la Înalta Curte au condamnat cinci procurori pentru fapte de corupție. Eugen Cojocaru şi Gheorghe Dumitru au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Cerbeanu, Gabriela Ghiţă şi Sterian Guli au primit pedepse cuprinse între doi şi doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Tehnici de manipulare
Un capitol aparte din motivarea judecătorilor este destinat fostului procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță, condamnată la doi ani cu suspendare și cinci ani perioadă de încercare pentru permiterea accesului unor persoane la informaţii nedestinate publicităţii. ”Inculpata Ghiţă Georgeta Gabriela nu a dat declaraţii în cauză, nici în cursul urmăririi penale şi nici în cursul cercetării judecătoreşti, prevalându-se de dreptul la tăcere. În cursul urmăririi penale, procurorii de caz notează că, în data de 30.11.2007, după ce i s-au adus la cunoştinţă