Ameninţările cu un război "termonuclear" proferate de Phenian pot părea absurde sau exagerate, dar ele sunt destinate în primul rând populaţiei nord-coreene, care trăieşte continuu cu teama unui atac din partea Statelor Unite, subliniază analişti, relatează AFP.
Pentru a fi remarcată în străinătate, este necesar ca retorica belicoasă a Coreei de Nord să atingă un anumite nivel. Nord-coreenii cresc pe fondul unei propagande zilnice, potrivit căreia Coreea de Nord este înconjurată de inamici, conduşi de Statele Unite, care complotează pentru a invada această naţiune a cărei locuitori aparţin unei rase pure.
"Un membru al Consiliului de Securitate de la Casa Albă ştie bine că este absurd, dar tânărul care urmăreşte televiziunea, la Phenian, îşi încurajează fără îndoială ţara cu voce tare", declară Daniel Pinkston, analist la Centrul de studii International Crisis Group.
Lipsurile alimentare sunt cauzate de sancţiuni injuste ce vizează slăbirea Nordului. Prin urmare, Coreea de Nord trebuie să îşi aloce resursele apărării naţionale, pentru asaltul final, care se poate produce oricând, repetă neobosit această îndoctrinare.
"Regimul nu mai poate însufleţi populaţia cu o viziune credibilă sau coerentă a viitorului socialist. Prin urmare, ea încearcă să se bazeze pe toată forţa sa de muncă (...) o forţă auxiliară pentru armată", apreciază B. R. Myers, expert în propaganda nord-coreeană pentru New York Times.
"Locurile de muncă sunt «câmpuri de luptă», iar orice activitate consolidează ţara pentru victoria finală a unificării" peninsulei, adaugă cercetătorul de la Universitatea Dongseo din Busan (sud).
Relatări ale unor nord-coreeni trecuţi în Sud subliniază că viaţa profesională se desfăşoară într-un context marţial şi de război. "Suntem tot timpul în război, tot anul", declară Oj Ji-Heon, care a fugit din Coreea de Nord în 2010. @N_P