De ce au marmotele cele mai sigure carduri bancare? Pentru că le învelesc în staniol şi se feresc de pisicuţă şi gândac. Cel puţin, aşa susţin specialiştii în identificarea şi combaterea fraudelor.
Posesorii de carduri ar trebui să le poarte în suporturi metalice sau în folie de aluminiu pentru alimente (staniol – n.red.), pentru a fi protejaţi de copierea acestora de la distanţă prin dispozitive speciale, a declarat, joi, la Forumul de Prevenire a Fraudelor, preşedintele Asociaţiei Examinatorilor de Fraude Certificaţi (ACFE) din România, Elena Constantin, citată de Agerpres.
SPECIALIŞTII FBI sunt şi mai categorici – “PLĂTIŢI ÎNTOTDEAUNA CASH!”, în condiţiile în care se pare că în SUA cardurile emise sunt mai vulnerabile decât cele din Europa.
Potrivit lui Florin Gogoaşă, membru în board-ul ACFE România şi partener la Bleu Lab, în România furturile de pe carduri sunt realizate în special cu dispozitive numite “pisicuţe” şi “gândaci“.
“Pisicuţa” este un dispozitiv de citire carduri care poate fi legat la picior, iar sfatul experţilor este ca, dacă un vânzător, chelner sau casier scapă cardul clientului pe jos, cardul ar trebui blocat pentru că aceasta este cea mai utilizată modalitatea de folosire rapidă a “pisicuţei”.
“Gândacul” este un dispozitiv minuscul care se introduce în POS-ul (terminalul de plată) unui magazin după program, de către angajaţi sau de către o persoană care se poate ascunde peste noapte, iar datele tuturor cardurilor care vor fi utilizate în acel magazin vor fi citite de pe un laptop.
O altă metodă presupune folosirea unor dispozitive care citesc de la distanţă datele cardurilor persoanelor prezente într-o zonă comercială intensă. Acestora le sunt sustrase apoi, mici sume de bani, mascate sub forma unor comisioane bancare, iar persoanele păgubite uneori nu află niciodată că au contribuit la bunăstarea unor