Mai mult de zece persoane au reclamat în ultimele luni că au fost victimele unor escroci. Bătrânii, în special, au alergat într-un suflet la poliţie şi au mărtirisit că au fost victimele unor înşelăciuni prin metoda „accidentului rutier”.
Valul de infracţiuni comise i-au speriat şi pe oamenii legii. Aceştia spun că, în general, vârstnicii au fost apelaţi pe telefoanele fixe de persoane care s-au recomandat a fi avocat sau rudă cu partea vătămată şi le-au solicitat diverse sume de bani. Uneori, a fost vorba chiar de ordinul miilor de lei.
Reţele de transfer bancar
„Aceştia au invocat că au fost implicate în accidente rutiere şi banii le sunt necesari pentru a achita asistenţa juridică, pentru a determina victimele să retragă plângerile sau alte pretexte. Victimele erau îndrumate să transmită banii prin reţelele de transfer de la diverse bănci”, a precizat inspector principal ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi. Mulţi dintre aceştia au virat imediat banii în contul escrocilor, fără a verifica dacă, într-adevăr, aşa stau lucrurile.
Iată ce măsuri ne sfătuiesc polişiştii să luăm pentru a nu cădea în plasa unor astfel de infractori:
nu trimiteţi bani care vă sunt solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei dumneavoastră!
nu daţi curs cererilor formulate de a vira bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi un prejudiciu bănesc a cărui recuperare nu este întotdeauna certă!
nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs!
nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi credit/debit prin e-mail/fax!
nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute, care vă contactează