Dacă vă plac preparatele din fasole sau mazăre, iată un motiv în plus să le gătiţi mai des: fibrele. Aceste „ingrediente” magice ne ajută să avem o digestie sănătoasă şi un organism mai puternic.
Fibrele alimentare le găsim, în special, în leguminoase, dar şi în fructe sau cereale. Acestea au un mare beneficiu: organismul nu le digeră şi nu le absoarbe, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, cu grăsimile, proteinele sau glucidele. Ele ajung în stomac şi ajută la digestie. Consumul zilnic recomandat de fibre este de 35 de grame. În realitate, o dietă normală oferă doar 12 grame de fibre.
1. Scad colesterolul
Fibrele din cereale sau leguminoase ajută la scăderea colesterolului prin influenţarea absorbţiei lui din alimente, la nivelul intestinului subţire. Fibrele inhibă absorbţia unor grăsimi, fiind utile în regimul persoanelor cu boli cardiace sau hipertensive.
2. Ajută în regimul de slăbire
Pentru că se umflă în intestine, fibrele creează repede senzaţia de saţietate. Foamea dispare şi, totodată, şi nevoia de a „ciuguli” între mese. De aceea, fibrele sunt un aliat de nădejde în regimurile alimentare. Mai mult, consumul caloric este minimal şi ajută şi la detoxifierea organismului.
3. Sunt utile în diabetul zaharat
Fibrele alimentare influenţează absorbţia atât a grăsimilor, cât şi a glucozei în intestin. Cercetătorii spun că fibrele alimentare ar fi utile şi în prevenţia diabetului zaharat de tip II. Fibrele insolubile reduc răspunsul glicemic, reduc nivelul de insulină şi diminuează apetitul, lucru ce ar putea controla şi obezitatea.
4. Previn afecţiunile colonului
Datorită umflării fibrelor în intestine şi a reglării digestiei, o dietă bazată pe legume şi fructe poate preveni afecţiunile colonului. Mai mult, unele probleme ale tractului digestiv pot fi evitate, oprite sau chiar anulate doar prin urmarea dietei pe bază d