Gabriel Biriş, avocat, asociat fondator al Casei de avocatură Biris - Goran şi vicepreşedinte Forţa Civică, crede că România nu va fi ocolită de repercusiunile crizelor din bazinul mediteranean. România trebuie să tragă învăţăminte de pe urma evenimentelor care au cuprins economia unor ţări precum Cipru. Ce sfaturi le dă guvernanţilor, dar şi cum vede el redresarea României pe plan financiar aflaţi din cadrul unui interviu acordat de Biriş în emisiunea Dezbaterile RL.
Gabriel Biris, vorbim despre criza economico - financiară de câţiva ani şi in aceasta perioada avem o noua situatie. Cipru este in situatia falimentului unui întreg sistem bancar, o tara din Uniunea Europeana care face parte din zona Euro şi ne întrebăm: cum s-a ajuns aici?
G.B.: Cred că este un cumul de factori; s-a vorbit foarte mult de faptul că Cipru este o binecunoscută jurisdicţie off-shore, că acolo „se parchează” bani de către oligarhi ruşi sau de pe alte meleaguri, că din acest motiv - faptul că acolo nu se prea plăteau impozite şi taxe - s-a ajuns în situaţia aceasta. Nimic mai eronat: eu am mai spus acest lucru, am atras atenţia, Cipru nu este off-shore; Cipru este o ţară-membră a Uniunii Europene, Cipru are impozite şi taxe mai mult sau mai puţin aliniate legislaţiei europene, când vorbim de taxe şi accize sunt 100% aliniaţi, când vorbim de impozit pe profit, într-adevăr, au un impozit pe profit foarte competitiv, de doar 10%. Iarăşi, o cifră interesantă, ei au veniturile bugetare ca procent din PIB mai mari decât România. Raportat la PIB, România are 31 – 32 % (depinde de an) venituri fiscale ca pondere în PIB, la bugetul de stat, în Cipru vorbim de 36 – 38 %.
Cipru nu este un off-shore, nu e un paradis fiscal
Asta, însemnând o mai bună colectare?
G. B.: Asta înseamnă că nu este paradis fiscal în primul rând, înseamnă că au administraţie fiscală eficientă pen