Pana la aceasta ora veti fi citit deja protestul anonim al redactorilor de la „Jurnalul National”, postat pe Internet. Cu ce ii va ajuta acest protest public? Cu absolut nimic!
In primul rand, nu stim cati oameni au initiat scrisoarea. Unul, doi, cinci, douazeci? In spatele unei „anonime” poate fi si un singur om. In general, „anonimele” n-au rezolvat niciodata nimic, poate doar pe vremea Securitatii lui Ceausescu…
In al doilea rand, e bizar ca niste jurnalisti – care, se presupune, au, mai presus de orice, atitudine si coloana vertebrala – sa semneze un protest colectiv „anonim”. Cum se justifica teama de a lua pozitie cu nume si prenume? Ce li se poate intampla mai rau decat a le fi desfacute niste contracte de drepturi de autor care oricum nu sunt respectate? N-am auzit de angajati schingiuiti in Intact Group!
Sa fim bine intelesi: le inteleg amaraciunea, iar ceea ce reclama ei acolo este corect, insa nu pot sa inteleg fuga de raspundere atunci cand iti revendici niste drepturi de care ai fost privat. Marius Tuca oricum nu raspunde la telefon si la SMS cand este intrebat in legatura cu situatia de la „Jurnalul National”. Cu atat mai putin va raspunde atunci cand este pus in fata unei „anonime”.
„Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede că societatea Intact Publishing SRL își rezervă dreptul de a întârzia plata drepturilor de autor cu până la 60 de zile, fără niciun fel de compensații sau de pretenții din partea titularilor”, scriu „anonimii” in protestul lor. Asadar, acest termen a fost depasit de patronat cu 100%, pentru ca sunt 120 de zile de cand nu si-au mai incasat banii. Din cate stiu eu, in orice contract exista doua parti. Atunci cand una dintre acestea nu-si indeplineste obligatiile – fara sa intre sub clauza de forta majora – cealalta parte poate denunta contractul unilateral, nu mai poate fi trasa la raspundere p