Săraci vom rămâne! Nu poate fi economie prosperă acolo unde legea se aplică selectiv, iar Justiţia nu funcţionează, după cum nu pot înflori parteneriate şi investiţii acolo unde proliferează înşelăciunea şi hoţia. Starea de precaritate a economiei româneşti este cauzată, într-un mai înalt grad, de necinstea generalizată din mediul de afaceri şi din sectorul public decât inabilităţilor antreprenoriale sau unei munci deficitare. Aşadar, cine spune că îl interesează doar economia, iar Justiţia este undeva în planul secund, greşeşte grav.
Dacă nu toţi conştientizăm importanţa pe care Justiţia o are în domeniul economic, interferenţa acesteia cu politicul este mai mult decât vizibilă. Dovadă şi bătăliile de la începutul acestei luni purtate în jurul numirii şefilor de Parchete. Am sesizat o preocupare majoră a mediului politic pentru nişte instituţii care au funcţionat atât de prost în ultima decadă încât chiar ne întrebăm de ce verdictul nu a mers în direcţia unei primeniri mai consistente a conducerilor cu rezultate proaste.
Mai degrabă case de producţii pentru show-uri media, Parchetele au apărat prea puţin interesul public prin acţiuni cu finalizări în instanţe pentru cazuri ale unor fenomene de hoţie, jaf şi corupţie care au proliferat în România ultimilor ani. Premierul Ponta ne asigură că păstrarea întrucâtva a status-quo-ului pentru Procuratură nu ar trebui să dea bătăi de cap unui executiv care, după ce a deblocat acest impas, poate trece la rezolvarea chestiilor importante ale naţiei. În definitiv, oamenii i-au votat pe politicieni nu ca să pună procurori, ci să dea drumul creşterii economice şi să ajute la crearea de locuri de muncă. Urăm succes guvernului dacă şeful lui consideră că economia poate fi îndreptată fără oprirea hemoragiei banului public şi relaţiilor nepotrivite din mediul de afaceri.
Europa este iarăşi mulţumită. Laolaltă, Com