Houston NPA și Filiala Cluj APAH-RO (Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice România) au organizat în perioada 5-6 aprilie conferința regională a pacienților cu afecțiuni hepatice: Hepatopac.
Cea de-a doua ediție a evenimentului a avut loc la Cluj-Napoca și a reunit peste 100 de participanți: pacienți cu afecțiuni hepatice, familiile acestora și medici interesați de patologia hepatică. Obiectivul Hepatopac este acela de a crește gradul de informare medicală a bolnavilor cu afecțiuni hepatice cronice și a apropiaților. Coordonatorul științific al evenimentului a fost prof. dr. Vasile Andreica, șef secție Institutul Regional de Gastroenterologie Cluj.
5,6% din pacienții infectați cronic cu hepatită virală B se află în România
În cadrul celei de-a doua ediții Hepatopac, organizatorii și-au propus să abordeze problemele pacienților cu boli hepatice cronice atât din perspectivă medicală, cât și din perspectivă socială. Vineri, pe 5 aprilie au fost explorate diferite aspecte medicale ale afecțiunilor hepatice și modul în care fiecare dintre acestea influențează stilul de viață al pacienților. Lectori cu experiență în tratarea hepatitelor cronice au încercat să facă prezentările cât mai accesibile și atractive pentru pacienții cărora li s-au adresat.
Prof. dr. Vasile Andreica a prezentat zonele endemice ale infecției virale cronice, grupele de risc pentru care se recomandă testarea pentru hepatita B și C și diferitele căi de transmitere ale infecției virale, în vreme ce dr. Roxana Zaharia (Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie) a explicat diferitele tipare de evoluție naturală ale infecțiilor virale de tip B, C și D. Prof. dr. Vasile Cristea și dr. Nicolae Miron și-au îndreptat atenția către investigațiile de laborator care se realizează în cazul hepatitelor virale.
Conf. dr. Paula Szanto (Institutul Regional d