Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a început o amplă operaţiune de identificare şi documentare a 35 de foşti torţionari care au activat în închisorile politice din România înainte de '89.
Prezent la Gândul Live, Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER a declarat că în următoarele săptămâni institutul va sesizat parchetul privind crimiele comise de doi dintre cei 35 de torţionari. După '89 au fost întocmite patru dosare cu torţionari şi există doar două condamnări.
Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a identificat o listă de 35 de torţionari care au activat în perioada comunistă şi despre care există date că ar fi comis crime şi a căror activitate a dus la moartea a sute de deţinuţi politici. ”Important pentru generaţia noastră este să arătăm că cei care au comis crime şi abuzuri pe vremea comunismului, într-un stat totalitar nu se bucură de libertate acum în democraţie”, a declarat Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER.
În următoarea periadă, IICCMER va sesiza parchetul privind activităţile criminale a doi dintre cei 35 de torţionari identificaţi. ”Cei 35 au fost identificaţi cu sprijinul celor de Ministerul de Interne. Ei trăiesc, avem adresele lor, numele complete. În curând vom sesiza parchetul pentru doi dintre ei care su deţinut funcţi de comandă în două centre de detenţie din perioada comunistă”, a declarat Andrei Muraru la Gândul LIVE.
”Zeci şi sute de victime într-un singur penitenciar”
În unele cazuri există elemente că torţionarii care era în principal angajaţi în sistemul penitenciar ar fi vinovaţi de genocid, în unele penitenciare fiind ucişi într-un sigur an 200 de deţinuţi politici.
Celebre sunt închisorile politice de la Aiud şi Sighetul Marmaţiei. ”Vom sesiza Parchetul pentru omor deosebit de grav şi genocid. În primul