Premierul Victor Ponta şi-a prezentat noul proiect al legii privind retrocedările pentru care urmează să-şi asume răspundere. Proiectul de lege prevede că restituirile în natură vor fi operate până în 2016. Despăgubirile băneşti sunt eşalonate chiar şi pentru cei care au deja decizii definitive.
ROMÂNII AU TALENT, semifinala 2. Cine sunt cei 12 concurenţi
Citeşte şi MIZELE noii legi a retrocedărilor. Cum vor fi taxaţi samsarii imobiliari şi până când vor aştepta proprietarii să fie despăgubiţi
Iniţial, proiectul prevedea o impozitare de 85% a samsarilor de titluri litigioase. Acum, noul proiect prevede plafonarea profitului pe care un samsar îl poate obţine din valorificarea drepturilor litigioase. În plus, statul nu va plăti în acest an nici un leu despăgubiri nici măcar pentru cei cu decizii definitive.
VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE
Mai jos, cele mai importante declaraţii ale premierului:
”Vreau să vă dau câteva exemple asupra modului în care s-a derulat procedura de restituire. Am să dau şi câteva cifre despre problema restituirilor. Samsarii din România s-au îmbogăţi în baza unei idei bune.
În ultimii 20 de ani nu am reuşit să rezolvăm acestă problemă. Există o povară de 8 miliarde euro a statului român.
S-au dat despăgubiri în valoare de 5 miliarde de euro. Sunt solicitări de 8 miliarde.
Dincolo de restituirile în natură au fost soluţionate 27.000 dosare în acest moment volumul de noi cereri care trebuie soluţionate este de aproape 200.000 de dosare. Din cele 27.000 de dosare doar în 13.000 s-au dat despăgubirile în restul dosarelor urmează să fie acordate despăgubirile. Din 2010 nu s-au mai dat despăgubiri.
În 2010 au fost dată decizia pilot a CEDO.
Adevăraţii propritari au fost mereu amânaţi astfel că au apărut cesionarii de drepturi litigioase. Ponderea foştilor proprietari care au pr