Asociaţia studenţilor români din Strasbourg a organizat diferite evenimente şi acţiuni în care cred cu convingere. Organizaţia se numeşte ADERS, a fost întemeiată pentru a organiza proteste, acţiuni, marşuri. Printre cei din conducerea organizaţiei se află Călin Sas, un arădean care a plecat la studii în Franţa, la Strasbourg. Studenţii români au hotărât să se implice în problemă, motivaţi fiind de protestul împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist din România, care în 4 aprilie, a avut loc concomitent în peste 20 de oraşe din ţară. Exploatarea gazelor se face prin procesul de fracturare hidraulică, o acţiune foarte nocivă pentru mediu şi apă freatică. Asociaţia dar şi comunitatea de români care trăiesc în Strasbourg și Alsacia au organizat proteste de solidaritate împotriva explorării și exploatării gazului de șist în România. Au organizat un marș de protest pentru a denunța acest tip de exploatare a sustanţelor extrem de nocive pentru om și mediu.
Pentru unii importante, vitale chiar, aceste informaţii despre poluare şi infestare a apei, solului şi aerului nu trec neobservate. „Am decis să vorbim des- pre această problemă pentru a imple- menta o mai mare conştientizare, și pentru a răspândi mai mult informațiile despre explorarea gazului de şist”, au spus reprezentanţii ADERS.
Astfel, s-a demonstrat la Strasbourg împotriva explorării și exploatării gazului de șist în România. De fapt, 70% din suprafața de teren este concesionată de români companiilor petroliere care doresc să înceapă explorări, care sunt la fel de periculoase ca și exploatația în sine. În 4 aprilie, în România a fost declarată Ziua luptei împotriva fracturării hidraulice, și a sprijinirii românilor de acasă în această luptă. Asociaţia românilor a dorit să susţină locuitorii din cele 20 de oraşe din Romania, care se ridică împotriva perspectivei de dezastru ecologic