O lecţie despre ce înseamnă ironia sorţii, la Muzeul de Istorie Turda.
Muzeul de Istorie din Turda îşi trăieşte a doua tinereţe, după ce s-a redeschis publicului în 2011, după 14(!) ani de renovare. Adăpostit de cel mai important edificiu civil al Turdei medievale, Palatul Voievodal, muzeul de mici dimensiuni merită cu prisosinţă o „buclă", înspre, sau dinspre, Salina Turda, principalul obiectiv turistic al oraşului.
Vedeta muzeului este „prinţesa Franziska", o aristocrată gepidă, al cărei mormânt a fost descoperit în termele castrului Potaissa. Numele i-a fost plus în glumă de arheologul clujean Mihai Bărbulescu, cel care a descoperit-o în 1996, ca aluzie la sorgintea sa germanică.
Scheletul prinţesei este acum acoperit de o vitrină transparentă, care sticleşte în lumina spoturilor de la moderna amenajare muzeală. Oasele sunt înconjurate de bijuterii şi alte obiecte de valoare care au însoţit-o pe aristocrata germanică în mormânt. „Gepizii au ocupat zona castrului, care era deja ruinat. Erau atraşi de construcţiile romane impunătoare, cum erau termele de la Potaissa, a căror funcţiune însă nu o înţelegeau", spune muzeograful Dragoş Trif. Aşa se explică stabilirea unei reşedinţe aristocratice în fostele băi romane şi, mai mult decât atât, îngroparea „prinţesei Franziska" exact într-o... latrină a termelor.
„Au găsit acest loc gata săpat în podea, excrementele dispăruseră cu mult timp înainte, deci nu putea fi vorba să-şi dea seama despre ce funcţiuni avusese fosa, şi s-au gândit probabil să profite de acest spaţiu şi să aşeze aici corpul defunctei", adaugă muzeograful. Pe scurt, o lecţie despre ce poate înseamna ironia sorţii: rudele au vrut să îi ofere Franziskăi toate onorurile unor funeralii aristocratice, dar din neştiinţă au îngropat-o într-o latrină!
Mormânt bogat
Povestea descoperirii Franziskăi, spusă cu lux de amănunte pe