Guvernul a elaborat un proiect de Hotărâre prin care stipulează că numărul mediu maxim de personal pe anul 2013 pentru operatorii economici din industria de apărare care derulează activităţi de întreţinere, revizii mijloace fixe, reparaţii, conservare, securizare şi administrare a capacităţilor de producţie pentru apărare este de 1.503 persoane, din care 1.180 provin de la Romarm, 135 de la Romaero, 112 de la Avioane Craiova şi 50 de la SC IAR Braşov. Alţi 26 de angajaţi vor fi păstraţi la SC Construcţii Aeronautice SA Braşov (10 persoane), SC Şantierul Naval Mangalia SA (8 angajaţi) şi SC Uzina Mecanică Orăştie SA (8 persoane). "Sumele necesare asigurării plăţilor salariale sunt prevăzute în bugetul de stat pe 2013, prin bugetul Ministerului Economiei în cuantum de 38.500 mii lei pentru un număr mediu maxim de personal de 1.503 salariaţi propus prin actualul proiect de Hotărâre de Guvern", se arată în Nota de fundamentare a proiectului discutat ieri în Consiliul Economic şi Social.
În ceea ce priveşte motivul emiterii acestui act normativ, iniţiatorii amintesc că, în ultimii ani, comenzile operatorilor economici din industria de apărare au fost diminuate din cauza crizei financiare şi a faptului că s-a diminuat şi portofoliul de comenzi al beneficiarilor interni, respectiv MApN, MAI şi ale altor componente ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SNAOPSN).
"Menţinerea la nivel mondial şi european a crizei economice a agravat situaţia economică a operatorilor economici din industria de apărare, conducând la reducerea accelerată a comenzilor specifice, cu influenţe directe asupra ocupării forţei de muncă, asupra balanţei comerciale şi asupra balanţei de plăţi. Din cauza lipsei de comenzi, situaţia a devenit dramatică şi critică în ceea ce priveşte asigurarea potenţialului logistic de apărare a ţării, cu implicaţii nega