Membrii Asociaţiei Forestierilor din România – sucursala Suceava, asociaţie ce reprezintă zeci de agenţi economici din industria de exploatare şi prelucrare primară a lemnului, s-au arătat îngrijoraţi de contextul economic în care au ajuns să-şi desfăşoare activitatea anului trecut, dar mai ales în primul trimestru al acestui an. Firmele de exploatare a lemnului, cel puţin cele membre în ASFOR, au început să aibă mari probleme legate de preţul materiei prime, de modul de desfăşurare a licitaţiilor, de faptul că din motive ştiute şi neştiute prind rar sau nu mai prind deloc lucrări şi nici licitaţii în unele ocoale silvice din judeţ, de faptul că preţurile pe servicii practicate de unii agenţi economici, adevărate preţuri de dumping, nu au legătură cu realitatea economică, lipsa de transparenţă în obţinerea unor informaţii legate de valorificarea lemnului, controale prea multe la agenţii economici corecţi şi ocolirea de la control a celor care încalcă legea etc.
La Adunarea Generală anuală, desfăşurată recent, vorbitorii au ajuns, printre altele, la concluzia că „afacerea de prelucrare a lemnului nu mai reprezintă un câştig, ci mai degrabă o pagubă”, după cum a declarat însuşi ing. ec. Ciprian Muscă, preşedintele ASFOR Suceava.
Concluzia a venit ca urmare a faptului că agenţii economici de prelucrare primară a lemnului din judeţul Suceava, după un 2012 parcurs deja cu multe probleme din cauza fluctuaţiei cursului de schimb valutar, au început anul acesta cu o mulţime de cheltuieli în plus.
“Anul 2013 a debutat cu majorarea impozitelor cu 16%, instituirea impozitului de 3% pe venit, scumpiri la energie cu 10%, scumpirea asigurărilor auto şi a carburanţilor şi, nu în ultimul rând, instituirea de 0,5% pe venitul obţinut de societăţile comerciale care deţin atestat de exploatare”, a afirmat preşedintele Muscă.
Buştean prea scump la licit