Ion Cristodulo
Pictor, arhitect, scenograf
1925-1991
Monitorul oficial
Ion Aristide Cristodulo, George Apollon Cristodulo şi Olimpiu Bandalc sunt iniţiatorii acestui volum omagiu şi recuperare în acelaşi timp. Ţinem să-i menţionăm de la început, deoarece numele lor nu se află nici pe copretă, nici pe pagina de gardă, ci abia într-o casetă pe ultima pagină. Prefaţa îi aparţine lui Pavel Şuşară, iar tiparul excelent a fost executat la Regia Autonomă Monitorul Oficial. Albumul a apărut anul trecut, când a fost deschisă şi o expoziţie cu lucrări ale acestui pictor aproape neştiut, despre care prefaţatorul scrie că „a suportat întreaga lui viaţă un fel de exil continuu, a purtat stigmatele neîntreruptelor represiuni la care l-a supus regimul comunist, dar şi măreţia unei răzvrătiri neobosite.”
Născut în 1925, Ion Cristodulo a urmat trei direcţii de studiu între 1942 şi 1949: arhitectura, artele plastice şi scenografia. Se pare că a activat într-o „organizaţie subversivă monarhistă” – Vulturii Munţilor – care milita pentru acţiuni de rezistenţă împotriva regimului, o spun documentele din arhiva CNSAS. În 1950 este condamnat, împreună cu alte 15 persoane, pentru răspândirea de publicaţii interzise.. A fost trimis la reeducare prin muncă la Canal. Momentul cel mai important al experienţei concentraţionare este selectarea într-un lot de 100 de oameni ridicaţi în toamna lui 1951 din lagărul Coasta Galeş şi duşi la Constanţa pentru restaurarea Cazinoului distrus de bombardamentele din timpul războiului. Ion Cristodulo a ajuns şef de şantier al restaurării. A fost eliberat în 1953.
După şase ani de participare la diferite lucrări de arhitectură, restaurare, pietrărie, stucatură, frescă bisericească, în 1959 i se încredinţează finalizarea construcţiei Teatrului de Stat din Braşov, dar, ca urmare a unui denunţ calomnios, este condamnat din