Ceea ce părea a fi un coşmar aproape fantezist pentru românii bogaţi ar putea deveni realitate. “Modelul Cipru” e posibil să fie aplicatîn toată Europa. E vorbadespre o directivă pregătită de Comisia Europeană, care prevede ca băncile cu probleme să fie salvate cu banii din depozitele mai mari de 100.000 de euro ale clienţilor. Ceea ce părea a fi un coşmar aproape fantezist pentru românii bogaţi ar putea deveni realitate. “Modelul Cipru” e posibil să fie aplicatîn toată Europa. E vorbadespre o directivă pregătită de Comisia Europeană, care prevede ca băncile cu probleme să fie salvate cu banii din depozitele mai mari de 100.000 de euro ale clienţilor.
Cu două săptămâni în urmă oficialii europeni declarau cu fermitate că “sindromul Cipru” nu va afecta restul Europei. Până la urmă însă, criza financiară europeană va fi depăşită, se pare, tot cu banii din depozitele bancare ale populaţiei.
Directiva Comisiei Europene, discutată zilele acestea cu miniştrii de finanţe din statele Uniunii, poate extinde măsurile de suprataxare a conturilor mai mari de 100.000 de euro, aplicate în Cipru, la nivelul întregii Uniuni. Ar fi vizate depozitele populaţiei, ale întreprinderilor mici şi mijlocii şi ale companiilor. Vor fi scutite fondurile de salarizare, cele de pensii, conturile autorităţilor fiscale sau de securitate socială.
Măsura ar avea drept scop obligarea băncilor de a se salva singure de la faliment şi de a nu mai apela la bugetele de stat, adică la banii publici.
“Sigur că este o problemă cu încălcarea proprietăţii, dar să nu uităm că până acum depozitele erau garantate cu bani de la bugetul de stat. De acum încolo, băncile cu probleme vor fi obligate să se descurce singure, folosind depozitele mari ale propriilor clienţi. Sfatul meu pentru cei care au peste 100.000 de euro este să împartă suma în depozite mai mici, în monede diferite, depuse la