Antrenorul Sandu Kapelovies îndeamnă copiii să practice sportul cu mingea la fileu
1 /.
Ca multe alte ramuri sportive, voleiul românesc a cunoscut un regres după Revoluţia din 1989. Echipele româneşti n-au mai obţinut performanţe pe plan extern cum o făceau înainte, iar unele cluburi de tradiţie se zbat în mediocritate sau chiar au dispărut din peisaj. Există, totuşi, oameni care încearcă să-i dea voleiului românesc strălucirea de odinioară şi, în acest scop, caută să-i atragă pe cei mici către acest sport şi să-i formeze pentru marea performanţă.
Unul dintre aceştia este Sandu Kapelovies (61 de ani), fost voleibalist şi, în prezent, antrenor la Clubul Sportiv Spike Bucureşti, pe care tot el l-a înfiinţat în urmă cu cinci ani. Clubul îşi desfăşoară activitatea în sala de Sport a Liceului Teoretic „Eugen Lovinescu” (strada Valea lui Mihai, nr. 6, Sector 6, Bucureşti) şi are o secţie de volei destinată exclusiv fetelor, dar şi una de baschet, pentru băieţi.
„Sunt şi antrenor, şi femeie de serviciu”
„Am înfiinţat acest club împreună cu fiica mea cea mare, Andreea Căruţaşu, care pregăteşte echipa de baschet. Eu mă ocup de volei. Am practicat multă vreme voleiul, am jucat până aproape de 51 de ani, iar ulterior am antrenat echipa RATB Bucureşti. Pe urmă, cum nu puteam să mă rup de volei, am decis, acum 5 ani, să înfiinţez acest club. Aici, eu sunt şi preşedinte, şi antrenor, şi femeie de serviciu, dar îmi place enorm ceea ce fac”, ne-a povestit Sandu Kapelovies.
„Nu ne e uşor, pentru că avem cheltuieli mari. Numai chiria pentru sală ne costă 12.000 de lei pe lună. Dacă nu am măcar 20 de copii înscrişi, nu pot plăti chiria! Nu primim prea mult ajutor de nicăieri, trăim, practic, din banii părinţilor care îşi aduc copiii la clubul nostru. Părinţii plătesc şi baremurile de arbitraj, şi cantonamentele. În deplasări, ne ajută tatăl unei eleve, car