O nouă şansă pentru femeile bolnave de cancer de col uterin. Cele care au fost diagnosticate cu cancer de col uterin ar putea duce o viaţă normală chiar şi după intervenţia chirurgicală de extirpare a tumorii. România este una dintre ţările Uniunii Europene cu cea mai mare incidenţă a cancerului de col uterin, multe dintre femeile care sufereau de această afecţiune şi urmau un tratament chirurgical, rămâneau infertile. Astăzi, medicii din cadrul Compartimentului de Ginecologie Oncologică din Institutul Regional de Oncologie Iaşi le pot oferi acestor persoane o şansă de a avea o viaţă normală.
„Îngrijorător este faptul că multe cazuri sunt diagnosticate în stadii tardive, în care factorul de curabilitate nu intră în discuţie. Din fericire, ca şi aspecte încurajante, tot mai multe paciente vin la programul de screening şi la consultul periodic. Apar cazuri de tumori pe colul uterin aflate în stadii precoce, ceea ce înseamnă curabilitate“, spune dr. Nicolae Ioanid, medic ginecolog în cadrul Compartimentului de Ginecologie Oncologică.
Această intervenţie presupune extirparea colului uterin şi a ţesuturilor adiacente, iar uterul, ovarele şi trompele rămân intacte. Astfel, pacientele îşi păstrează funcţia menstruală şi fertilitatea.
„Pacientele tinere, care au sau nu copii şi care vor să-şi păstreze menstruaţia, îşi pot face o programare pentru o intervenţie conservatoare la Compartimentul de Ginecologie Oncologică. Spre deosebire de intervenţia realizată pentru cancerul de col uterin, pacientele îşi păstrează funcţia menstruală şi fertilitatea. Este o intervenţie nouă, efectuată la nivel mondial, iar în ţară există trei centre unde se poate faceo astfel de operaţie – Iaşi, Timişoara şi Bucureşti“, completează medicul.
Până în prezent, aproximativ 12 femei au beneficiat de noua tehnică operatorie, iar dintre acestea, două au rămas însărcinate, dar