Guvernul consideră că restituirea imobilelor naţionalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioară, dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară, în care diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro.
Premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, noul proiect al legii privind retrocedările pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea.
Ponta a explicat, că în ultimii ani, în România, au fost soluţionate 27.000 de dosare pentru despăgubire, dar că numărul de noi cereri care trebuie soluţionate este de aproximativ 200.000.
Pe de altă parte, premierul a apreciat că adevăraţii proprietari au fost mereu amânaţi, încurcaţi în tot felul de reglementări birocratice, ceea ce a dus la vânzarea drepturilor litigioase către cesionari, “samsari imobiliari”.
“Practic, în ultimii ani am reuşit să rezolvăm problema mică, problema uşoară a circa 27.000 de persoane, în schimb 415 persoane au primit opt miliarde de lei din banii publici, ceea ce cred că reprezintă o îmbogăţire specifică altor vremuri şi altor locuri de pe această planetă. Opt miliarde de lei către 400 de persoane, sigur că e o sumă semnificativă”, a constatat primul ministru.
De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că 26.200 de proprietari şi urmaşii lor au primit 6,4 miliarde de lei, dar că 1.000 de cesionari au primit şapte miliarde de lei.
“Deci o mie de cesionari au primit mult mai mult decât 26.000 de proprietari. Asta arată un fenomen: că eforturile principale de restituire s-au îndreptat către cesionarii imobiliari, către samsarii imobiliari şi nu către adevăraţii proprietari şi, în mod sigur, intenţia proclamată şi asumată în 2005 nu a fost aceea de a-i îmbogăţi pe samsari, ci de a-i despăgubi pe proprietari”, a observat primul ministru.
Lista dosarelor cu nereg