Doar o mică parte dintre tulcenii care s-au înscris pentru finanţare în cadrul Programului Casa Verde au beneficiat de fondurile alocate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin acest program ei ar fi trebuit să primească fonduri nerambursabile pentru achiziţionarea de panouri solare, mici instalaţii eoliene şi peleţi, suma promisă fiind de circa 1,1 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane de lei în anii 2009 şi 2010. Dosarele au fost depuse la Agenţia de Protecţie a Mediului Tulcea, aceasta având rolul de intermediar între AFM şi solicitanţi.
„Casa Verde s-a derulat în 2010, în baza Ordinului Ministerului Mediului, fiind alocată suma de 1,7 milioane de lei. Atunci numărul de proiecte aplicate a fost de 178, dintre care 151 au fost pentru panourile solare. Programul s-a derulat până în luna august 2011, când a expirat valabilitatea contractelor de finanţare încheiate între beneficiari şi AFM. În 2011 judeţului nostru i s-au alocat 1,1 milioane de lei, iar numărul de proiecte înregistrate de noi a fost de 181, dintre care partea cea mai mare a fost pentru panourile solare, mai exact 145 de dosare. Din totalul proiectelor depuse pe anul 2011, au fost verificate de către AFM un număr de 21 de proiecte, restul nefiind verificate până în acest moment. Din cele 21, 17 au primit finanţare, patru fiind respinse, deci foarte puţine. Explicaţia este că AFM alocă o sumă fixă pe zi, iar proiectele pe care le primesc de la noi se decontează din limita acelei sume. Atunci acesta a fost motivul pentru că suma alocată pe zi a fost prea mică. Este un fenomen general valabil în toată ţara”, a declarat Liliana Marinescu, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea.
Directorul APM a mai spus că nu are informaţii că acele dosare vor mai primi sau nu finanţare în perioada următoare şi nici dacă Guvernul va redeschide Programul Casa Verde.
„Din informaţiil