Evenimentele din 1989 l-au prins la conducerea judeţeană a PCR, în judeţul Hunedoara, pe Ion Popa, venit din Ialomiţa, via Bucureşti, şi instalat ca prim-secretar în 1987. Cei trei ani petrecuţi de Ion Popa la şefia Comitetului judeţean de partid în Hunedoara s-au încheiat dramatic pentru acesta, în 22 decembrie 1989, când mulţimea revoltată a fost la un pas să îl linşeze.
În acea zi prim-secretarul s-a refugiat în sediul Comitetului judeţean al PCR Hunedoara, dar a fost găsit de revoluţionari şi scos din clădire cu forţa. Oamenii l-au îmbrâncit şi l-au scuipat, însă Popa a reuşit să deturneze furia acestora.
„A fost dus până la Palatul Culturii, unde, pe terasă, fusese instalată o staţie de amplificare. Acolo a spus mulţimii că Nicolae Ceauşescu a fost un dictator odios şi un tiran”, relata Replica Hunedoara.
După ce a trecut de şocul acelor zile, Ion Popa s-a mutat în Bucureşti şi s-a implicat afaceri. A prosperat de pe urma firmelor sale de export de laminate şi oţel, produse în combinatul din Hunedoara şi din afacerile din domeniul transporturilor navale. Popa s-a implicat şi în politică. Este în prezent secretar executiv în cadrul PSD pe „Resurse umane şi evidenţa membrilor de partid”.
Amintiri cu tovarăşul
Ultima vizită a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu în judeţul Hunedoara l-a pus într-o mare încurcătură pe prim-secretarul de la acea vreme Ion Popa. În 20 martie 1989, Popa era pasager al ARO-ului decapotabil, cu care soţii Ceauşescu vizitau municipiile Deva şi Hunedoara.
Lucian Văceanu, fostul şef al Securităţii judeţului Hunedoara, a povestit în revista Vitralii, a fostelor cadre militare din Serviciul Român de Informaţii, că prim-secretarul a trebuit să dea explicaţii dictatorului şi consoartei sale despre existenţa antenelor parabolice montate de deveni în balcoane.
I-a spus Elenei că