Aceasta s-a aflat la cârma judeţului între anii 1985 şi 1989, iar vrâncenii nu-i păstrează deloc o amintire plăcută.
Pe data de 1 aprilie 1990, vrâncenii aflau din presă că Procuratura, împreună cu organele de poliţie şi specialişti din cadrul Băncii Agricole şi Băncii de investiţie, au lucrat timp de 3 luni pentru strângerea dovezilor necesare întocmirii unui dosar penal şi începerii urmăririi penale împotriva fostei prim secretare Niculina Moraru.
Aceasta a fost arestată în ziua de 22 martie 1990, la orele 6. 30, fiind găsită în municipiul Braşov la o rudă a acesteia şi închisă în arestul Poliţiei Judeţene Vrancea.
Un procuror îi întocmise un dosar penal pentru o investiţie derizorie la Muzeul Satului din Crângul Petreşti. În Ediţia Specială a ziarului „Viitorul” din 1 aprilie 1990, se aduceau mulţumiri şi ofiţerului care s-a deplasat la Braşov pentru a o aresta, acesta fiind una şi aceeaşi persoană, conform autorului articolului, cu cu cel văzut în dată de 22 decembrie 1989 însoţit de demonstranţi şi vorbind de la tribuna fostului Consiliu Judeţean, anunţând mulţimea că fosta miliţie este alături de Revoluţie.
„După Revoluţia din 1989 , unde vrâncenii se aşteptau să curgă lapte şi miere în jurul lor şi să fie pedepsit măcar comunistul nr 1 al judeţului, în speţă prim secretarul Niculina Moraru , în realitate nimeni nu a păţit nimic, iar viaţa şi-a urmat cursul , upgradat de această dată, dar cu noi probleme şi provocări pentru urmaşii babei Vrâncioaia . Anunţată cu surle şi trâmbiţe, arestarea Niculinei Moraru, tocmai la Braşov şi închiderea ei în beciurile Poliţiei Judeţene, părea desprinsă din legendele despre cum împărţea dreptatea Ţepeş ori Cuza Vodă. În fapt dosarul penal deschis pe numele acesteia a primit neînceperea urmării penale un an mai târziu”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.
Cei care au