Primăriile din judeţul Botoşani se confruntă cu o foarte mare problemă a personalului. Unii angajaţi s-au pensionat iar alţii au preferat să plece pe un salariu mai mare la o altă instituţie a statului sau în mediul privat.
Cu această problemă se confruntă majoritate primăriilor din judeţul Botoşani. Primarii nu mai sunt în situaţia de a alege cei mai buni oameni ci s-ar bucura dacă ar reuşi să-şi acopere posturile vacante. Tot a pornit în perioada Guvernului Boc când s-a decis să se angajeze o persoană doar dacă au plecat alte şapte din instituţie.
Într-o astfel de situaţie se află primăria comunei Răchiţi. În ultimii doi ani au plecat numai puţin de cinci angajaţi. Doi dintre ei s-au pensionat iar alţi trei au demisionat din cauza salariilor 700-800 de lei lunar. S-au angajat la alte instituţii ale statului, precum APIA, unde salariul era dublu faţă de cel încasat la primărie.
„Am un deficit de două persoane la întreţinerea drumurilor, centrală şi celelalte lucrări din comună. S-au pensionat din 2011 şi nu am mai putut angaja. De asemenea, din 2012 mai am încă trei posturi vacante. Este vorba de asisten social, inginer cadastru şi inginer agricol. Am mare probleme şi activitatea este aproape blocată. Actele pentru orice intabulare, orice schimbare de teren, nu pot fi eliberate pentru că nu am un inginer specialist”, a spus Gheorghe Iacob, primarul comunei Răchiţi.
În aceste condiţii, persoanele care au nevoie de anumite documente de la primărie sunt nevoiţi să aştepte câteva săptămâni.
„Am făcut demersuri la Prefectură. Am trimis la Bucureşti dar mi-au spus că sunt blocate posturile. Se vorbeşte că urmează să se deblocheze posturile dar încă nu am primit nimic. Am trei persoane, printre care juristul şi secretarul, lucrează şi la asistenţă socială. Sunt sute de dosare. Se eliberează foarte greu. Am hotărâri judecătoreşti pentru p