Consilierul pe probleme ştiinţifice a preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, Anne Glover, susţine că există dovezi care dau undă verde extracţiilor de gaze de şist, sursa energetică aflată în centrul unei dispute între politici la nivel european, comentează EurActiv.
Executivul UE a lansat la 27 martie o foaie de parcurs prin care a stabilit ţintele energetice şi climatice pentru 2030 ale Uniunii Europene, scrie Agerpres. Cu acea ocazie, comisarul european pentru energie Günther Oettinger a adoptat o poziţie favorabilă privind gazele de şist. "Sunt în favoarea producţiei de gaze de şist, în special din motive de securitate şi pentru a reduce preţul la gaze. În Statele Unite, care sunt un mare producător de gaze de şist, preţul gazelor este de patru ori mai mic decât în Europa", a spus el.
Gazele de şist au determinat o revigorare industrială în SUA. Agenţia Internaţională pentru Energie se aşteaptă ca SUA să ajungă în situaţia de a-şi putea asigura aproape tot consumul de petrol şi gaze până în 2035 din resurse proprii.
CITEŞTE ŞI Ponta: Sunt în favoarea explorării gazelor de şist
Însă expansiunea acestei industrii în Europa întârzie, din cauza costurilor de producţie paralizante, a închiderii explorărilor şi a îngrijorărilor la nivelul guvernelor privind mediul.
Comisarul european pentru politici climatice Connie Hedegaard a adoptat un ton mai puţin favorabil în ceea ce priveşte gazele de şist, considerând că exploatarea lor în Europa nu poate fi comparată cu cea din SUA. "Nu ne aşteptăm să fie atât de uşor în Europa: condiţiile geologice sunt diferite, la fel şi regulile climatice şi activitatea solurilor", le-a spus ea jurnaliştilor luna trecută, la lansarea foii de parcurs a Comisiei Europene.
Totuşi, Anne Glover, consiliera pe probleme ştiinţifice a preşedintelui Comisiei Europene, contrazice această opinie şi dă