Imunizarea copiilor este foarte importantă deoarece îi protejează de multe boli. Potrivit medicilor, vaccinurile sunt sigure, iar reacţiile adverse apar rar. În maternitate, nou-născuţilor li se administrează două vaccinuri: împotriva tuberculozei şi a virusului hepatic B.
Primul vaccin administrat bebeluşilor este cel împotriva hepatitei B. Acesta se administrează în trei doze, prima la 48 de ore de la naştere. Cea de-a doua doză se administrează la vârsta de 2 luni, iar cea de-a treia la 6 luni. Medicii spun că după cea de-a treia doză, bebeluşul obţine imunizarea completă. De când a fost introdus acest vaccin, cazurile de hepatită B la copii au fost foarte rare, iar cele diagnosticate au fost înregistrate în situaţiile în care mama era infectată cu acest virus. Mai mult, acest vaccin nu prezintă reacţii adverse.
Un alt vaccin care se administrează în maternitate este cel împotriva tuberculozei (BCG).Vaccinul BCG se administrează intradermic în primele 4-7 zile de viaţă. Medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, instituţia care derulează Programul Naţional de Imunizări în judeţul nostru, spune că acest vaccin oferă o protecţie de 70-80% împotriva tuberculozei, iar în restul de 20-30% dintre cazuri ameliorează manifestarea bolii.
Vaccinul BCG a fost introdus în 1966, iar de atunci numărul cazurilor de tuberculoză la copii a scăzut foarte mult. „Vaccinul BCG se administrează intradermic în primele 4-7 zile de viaţă, dar cu condiţia ca bebeluşul să aibă peste 2.500 de grame. Protejează împotriva TBC, iar din 1966 de când a fost introdus, numărul cazurilor de TBC diagnosticate la copii a scăzut drastic. Reacţiile, în mod normal, apar la 1-2 zile de la vaccinare, în sensul că la locul administrării apare un nodul roz violaceu cu duritate, de 3-8 milimetri. Este normal ca el să supureze, fenom