In fosta tara sovietica din Asia Centrala traiesc, in prezent, peste 20.000 de romani, care isi duc mai departe mostenirea prin diverse activitati culturale, dar si prin asociatii menite sa tina comunitatea unita.
Vasile Soare, ambasadorul Romaniei in Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan in perioada 2002 - 2008, a scris numeroase articole despre destinul romanilor ajunsi in tarile asiatice si despre lupta acestora de a-si tine cultura in viata.
Dupa ce au fost stramutati din Bucovina si Basarabia de Armata Rosie a Uniunii Sovietice, mai ales dupa 1940, romanii au fondat cateva sate in nordul Kazahstanului, in care si astazi comunitatea inca mai pastreaza limba romana si obiceiurile traditionale.
In 2003, fostul ambasador a facut demersuri pe langa autoritatile din Karaganda si a obtinut aprobarile pentru pastrarea memoriei prizonierilor romani. Astfel, pe 9 septembrie 2003, presedintele Romaniei de atunci, Ion Iliescu, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, a dezvelit in cimitirul de la Spassk un monument in memoria celor peste 1.000 de prizonieri romani morti in anii '40-'50 in lagarele staliniste din centrul Kazahstanului. In prezent, romanii de acolo se strang cu ocazia diferitelor evenimente in jurul monumentului.
De asemenea, membrii comunitatii organizeaza intalniri cu ocazia unor sarbatori precum Pastele, Ziua Nationala a Romaniei, dar si de Martisor.
Tot in 2003 a fost infiintat, cu ajutorul lui Mihail Groza, roman din Transnistria, Ansamblul de dansuri populare romanesti "Romanas" la o scoala generala din localitatea Azat-Talgar din apropierea orasului Alma-Ata. "Astazi, "Romanas" este singurul ansamblu de dansuri romanesti din Asia Centrala si are in repertoriu dansuri populare din toate regiunile folclorice. Participa periodic la manifestari culturale organizate in Kazahstan, devenind foarte cunos