Situat sub vârful Ineu, lacul Lala este cel mai mare lac glaciar din Munţii Rodnei. Acesta face parte din rezervaţia naturală „Ineu – Lala” şi se află la o altitudine de 1.815 de metri. Peisajul minunat oferă celor care ajung până la lacul Lala clipe de vis şi amintiri demne de povestit urmaşilor.
Lacul Lala este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Carpaţii Orientali şi s-a format în urma acumulării de apă de la ploi şi zăpadă în circul unui fost gheţar cuatenar. Traseul spre lacul Lala pleacă de la drumul care leagă Bucovina de Maramureş. Mai exact, de undeva de lângă râul Bistriţa, pe un drum forestier care are o lungime de şase kilometri, iar mai apoi începe un traseu care trebuie parcurs pe jos.
Prima jumătate a drumului care trebuie parcurs pe jos este lesne de trecut. Greul începe însă după ce altitudinea creşte, terenul accidentat punând turiştii la încercare. Cei care reuşesc să ajungă până la lac nu vor regreta deloc efortul depus, peisajul fiind de vis.
Frumuseţea şi liniștea, aerul proaspăt, lacul şi fauna sunt parcă desprinse dintr-o poveste, un colţ de rai aflat chiar în Munţii Rodnei. La o altitudine ceva mai mare de Lacul Lala Mare se afla Lala Mica. Cu o adâncime de doar o jumătate de metru şi acest lac oferă ocazia celor care merg până acolo să admire un peisaj minunat.
Curioşii pot continua traseul şi pot urca până la vârful Ineu, aflat la circa 2.300 m de nivelul mării. Din păcate în zona vârfului Ineu nu există cabane, singura posibilitate de „cazare” fiind în cort. Un alt inconvenient ar fi imposibilitatea de a ajunge cu maşina în zonă, traseul fiind imposibil de parcurs chiar şi cu maşini de teren.
SURSA FOTO: locuri-unice.ro