„Plătesc pentru copilul meu aproape 1.000 de lei pe lună. Dar merită”.
„Eu sunt un luptător, dar văd uneori violenţa nu în ceea ce fac şi predau eu, ci, poate părea subiectiv şi banal, chiar în desenele animate, unde apare brusc un monstru care umple ecranul de sânge”
Gabriel Partenie, antrenor MMA
La Braşov există doar câteva şcoli de MMA. Un sport dur, ce îmbină jujitsu, karate, judo, aikido, wushu etc. Denumirea acestui sport este transpusă din limba engleză, respectiv ,,Mixed Martial Arts”, însemnând, în traducere ,,arte marţiale mixte”. Totuşi, deşi pare un sport al iubitorilor de filme cu Bruce Lee, Jet Li sau Steven Segal, MMA rămâne un sport de disciplină ce presupune nu doar condiţie fizică din partea tinerilor participanţi, ci şi voinţă, program şi finanţare. Elevii acestui sport învaţă prima dată o disciplină interioară. Totuşi, pentru a practica acest sport investiţiile ajung iniţial cam la aproape 1.000 de lei lunar.
MMA - un sport dur şi cu reguli
Gabriel Partenie, unul din profesorii din domeniu, ne-a declarat că ,,multă lume priveşte acest sport ca unul violent. Dar, în realitate, o luptă într-o gală reprezintă competiţie şi organizare. Violenţa reală apare pe stradă sau în alte manifestări. Eu sunt un luptător, dar văd uneori violenţa nu în ceea ce fac şi predau eu, ci, poate părea subiectiv şi banal, chiar în desenele animate, unde apare brusc un monstru care umple ecranul de sânge. MMA este un sport. Iar dacă unii din cei care îl practică, dar foarte puţini dintre aceştia, sunt violenţi pe stradă nu este vina celui care îl învaţă, ci şi a faptului că ei nu îşi doresc să devină sportivi, ci să se impună în cartier. Dar aceştia nu vor deveni niciodată sportivi de performanţă”. Totodată, acesta spune că şi în acest sport stilul impus de maestru contează. ,,Toată lumea şofează. Dar, aşa cum ştiţi, uni