Zahărul, cunoscut drept vinovat principal pentru kilogramele în plus, nu este atât de periculos pentru organism aşa cum se credea până acum. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Linus Pauling, SUA, care au descoperit că zahărul brun are un conţinut ridicat de minerale.
Potrivit specialiştilor, zahărul brun este varianta brută, obţinută din prima cristalizare a sucului de trestie de zahăr şi datorită neprocesării are un conţinut bogat în melasă.
De asemenea, zahărul brun îşi păstrează calităţile nutritive fiind bogat în minerale, precum calciu, fier, potasiu, magneziu. Acestea oferă energie întregului organism pentru activităţile din timpul unei zile solicitante, arată datele cercetării.
Chiar dacă zahărul brun oferă o cantitate redusă de minerale, este unul dintre alimentele pe care putem include în alimentaţie, printr-un consum moderat, astfel încât sursele de minerale să fie obţinute din alimente diversificate, consumate pe durata unei zile.
Calciul face parte din grupa mineralelor indispensabile pentru corpul uman. Acest mineral asigură soliditate structurii osoase şi ajută la dezvoltarea celulelor musculare şi nervoase şi de aceea este benefic să-l asimilăm din orice sursă alimentară. O linguriţă de zahăr brun ambalat conţine 4 miligrame de calciu, mai puţin de 1% din aportul zilnic, conform Institutului de Cercetare Linus Pauling.
În aceeaşi gamă de încadrează şi potasiul, un mineral care are beneficii asupra bunei funcţionări a inimii, rinichilor, a sistemului muscular şi a celui nervos. Menţinerea unui echilibru adecvat a cantităţii de potasiu în organism ajută celulele să producă energie pentru menţinerea ritmului alert din fiecare zi. Cercetătorii spun că o linguriţă de zahăr conţine şase miligrame de minerale, aproximativ 0,1% din aportul zilnic recomandat.
Deşi consumul de zahăr bru