Medicii dentişti ieşeni, dar şi cei din întreaga ţară, sunt revoltaţi de faptul că Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a sista alocarea fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară. Mai mult, această reglementare nu specifică nimic legat de decontarea serviciilor pentru copii, iar medicii sunt într-o situaţie imposibilă, neştiind dacă să ceară sau nu bani pacienţilor care vin în cabinet pentru serviciile medicale oferite. Aceştia sunt de părere că această măsură afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist. Pe lângă toate acestea, Colegiul Medicilor Dentişti din România consideră că această decizie a MS va avea drept consecinţă înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asistenţă stomatologică, fiind o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate din Uniunea Europeană.
„Am trimis astăzi câţiva reprezentanţi să discute cu directorul spitalului de care aparţine unitatea noastră, să vedem ce trebuie să facem în această situaţie. Deocamdată nu s-a făcut nicio propunere legislativă clară din partea autorităţilor, nu este nimic oficial şi nu ştim cum să procedăm la cazurile pe care le primim. La Ambulatoriul de stomatologie din cadrul Spitalului «Sf. Spiridon» primim, în general, foarte multe cazuri sociale. Nu mai spun că jumătate din clinică tratează doar copii şi adulţi tineri. Ce facem dacă nu se decontează serviciile pentru aceştia?“, a întrebat conf. dr. Georgeta Zegan, medic specialist în ortodonţie, ortopedie dento-facială, pedodonţie, recuperare psihomotorie şi logopedică, din cadrul Ambulatoriului de Stomatologie al Spitalului „Sf. Spiridon“ (Boltă).
Reacţiile medicilor stomatologi au venit după ce Casele de Asigurări de Sănătate Judeţene (CJAS), inclusiv cea a municipiului Bucureşti, au anunţat că nu mai au fonduri pentru decontarea servicii