Magnatul din imobiliare Samuel Zell aseamănă avansul zilnic al acţiunilor de la New York cu cel al preţurilor caselor din timpul balonului rezidenţial
Escaladarea maximelor pe Bursa de la New York aminteşte mult de creşterile raportate zilnic în piaţa imobiliară în 2006 pe vârful balonului rezidenţial, a declarat miercuri seara pentru CNBC Samuel Zell, fondator şi preşedinte al Equity Group Investments (EGI), unul dintre investitorii cu cele mai mari plasamente pe sectorul de real estate. Ca şi atunci, toţi se tem să nu piardă "trenul" câştigurilor şi toţi asistă la raportarea de noi şi noi maxime pe Bursă, aşa cum în 2006 participanţii la piaţă vedeau cum preţurile caselor creşteau de la o zi la alta.
Întrebat de reporter dacă şi la New York Stock Exchange va urma un picaj de tipul celui pe care l-am avut în imobiliare la spargerea balonului speculativ, Zell a spus că nu poate da un răspuns în acest sens, dar că în mod sigur poate afirma că traversăm o altă etapă de "exuberanţă iraţională". De fapt acum, este o devalorizare a monedei, iar pieţele sunt ridicate de un "gigantic tsunami de lichiditate" care poate reaprinde inflaţia, a mai spus investitorul american.
Mama tuturor raliurilor antrenate de lichiditate
Fed pompează lichiditate şi întăreşte că o va face pe termene extinse şi aceasta explică majorările de preţuri din piaţa de acţiuni, spune şi David Rosenberg, strategist la compania financiară canadiană Gluskin Sheff şi fost economist-şef al băncii americane de investiţii Merrill Lynch. Cotaţiile au continuat să urce, deşi raportările recente privind producţia industrială şi piaţa muncii au fost slabe, ceea ce arată şi faptul că, în realitate, banca centrală este cea care imprimă traiectoria pieţei.
Întrebarea nu este dacă eşti "bullish" sau "bearish", mai zice Rosenberg; poţi să fii agnostic, doar că iei la cun