Foto Silviu Matei
Pe 28 martie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că BNR va cere băncilor să introducă în ofertele de prezentare precizarea „cu asterisc“ unde sunt garantate depozitele bancare. „Vom discuta în consiliul de administraţie, vă spun în avans, şi vom introduce un regulament, în care fiecare depozitar să ia cunoştinţă, fie că sunt bănci cu capital românesc, fie că sunt sucursale. Să fie un asterisc în care să spună: depozitul este garantat la ....“, a afirmat atunci Isărescu, citat de Mediafax.
Joi după-amiaza, la zece zile după ce activitatea Bank of Cyprus în România a fost suspendată pentru o perioadă de trei săptămâni, un reporter al Ziarului Financiar a mers la trei unităţi bancare din Capitală, dintre care două sucursale ale băncilor străine, pentru a cere informaţii despre condiţiile contractuale ale deschiderii unui depozit. Relevant a fost în ce măsură este prezentată în oferta iniţială de depozite a băncii informaţia despre nivelul garantării, de 100.000 de euro, şi despre instituţia care garantează - Fondul de Garantare al Depozitelor din România sau din altă ţară, în cazul unei bănci de tip sucursală, aşa cum este Bank of Cyprus.
De la o sucursală ING reporterul a primit o fişă cu ofertele băncii cu privire la economii şi depozite, iar la jumătatea paginii este scris „Economiile sunt garantate prin Schema de Garantare a Depozitelor din Olanda. Plafonul maxim de garantate este de 100.000 de euro per client“. Totodată, această informaţie era scrisă şi lângă bancomatele băncii, dar anunţul nu este scos în evidenţă.
Prima oprire a fost la o unitate a băncii Italo Romena, sucursală a băncii italiene Veneto Banca (deci cu depozite asigurate în Italia), situată pe bulevardul Ion Mihalache din Capitală. ZF a cerut informaţii despre deschiderea unui depozit la acea bancă şi despre condiţiile con