Deşi trebuie să ceară o chirie cu 10-15% mai mică, nu mai investesc în mobilier
La nivelul pieţei, tarifele solicitate sunt încă în scădere, dar într-un ritm mai redus
Proprietarii care îşi oferă apartamentele spre închiriat cred că este mai profitabil să nu mai investească în mobilarea acestora, în condiţiile în care îşi recuperează investiţia în 4-5 ani de închiriere.
Potrivit unui studiu realizat de portalul anunturiparticulari.ro, chiriile solicitate de proprietarii de apartamente nemobilate sunt în medie cu 10-15% mai scăzute, diferenţele crescând în funcţie de câte camere are apartamentul.
Astfel, pe baza ofertelor de pe piaţa închirierilor apărute în martie 2013, rezultă că preţul stabilit de proprietari este influenţat de fiecare facilitate oferită de proprietate. "Pe lângă clasicele criterii de zonă, suprafaţă, confort şi etaj, proprietarii cuprind în preţ şi mobila ce se include în oferta de închiriere a apartamentului", se arată într-un comunicat al portalului, remis ieri redacţiei.
Astfel, pentru o garsonieră nemobilată preţul mediu de închiriere solicitat este de 190 de euro, iar pentru cea mobilată se solicită 218 euro, ceea ce înseamnă un plus de 28 de euro.
Chiria într-un apartament cu 2 camere nemobilat este evaluată de proprietari la un nivel mediu de 280 de euro, faţă de 322 cât se solicită pentru acelaşi tip de apartament, dar cu mobilă inclusă. Diferenţa de 42 de euro este dată tocmai de această facilitate.
Şi în cazul apartamentelor cu 3 camere situaţia este similară. Pentru un apartament nemobilat preţul mediu solicitat estimat este de 400 de euro, iar pentru unul mobilat chiria medie este de 450 de euro.
"Creşterea preţului la chirie în medie cu 10-15% nu justifică investiţia în mobilier şi dotări ale unui apartament de 2 camere scos la închiriat, în condiţiile în care suma investită se recupe