Fiul fostului dictator a venit ca prim-secretar la Sibiu în 1987, fiind trimis aici „să se realizeze”, să se pregătească pentru momentul când ar fi urmat să preia conducerea ţării. Venirea lui a fost un lucru extrem de benefic pentru oraş, iar oamenii au doar cuvinte de laudă la adresa lui. Dincolo de îndatoririle oficiale, Nicu mergea cu plăcere la vânătoare, la meciurile de fotbal sau la evenimentele culturale.
Fiul cel mic al cuplului Ceauşescu a fost numit prim-secretar la Sibiu în 1987, şi a rămas în această funcţie până la Revoluţia din decembrie 1989. „Tatăl lui l-a trimis aici să se şi realizeze, să-l pregătească „multilateral” pentru momentul când urma să preia conducerea ţării - erau oameni buni şi era şi un mediu prielnic - cultural, ştiinţific, sportiv, din toate punctele de vedere”, explică Simion Scutea, fost secretar pe probleme organizatorice în cadrul Comitetului Judeţean de Partid.
Sibiul a înflorit sub conducerea lui Nicu
Simion Scutea şi-l aminteşte ca pe un tip activ, „întotdeauna în prim-plan”, şi în primul rând ca pe o persoană care a ajutat foarte mult judeţul.
„Era un om capabil şi care ajuta foarte multă lume. După ce a venit la Sibiu s-au întâmplat lucruri pozitive aici. Erau probleme deosebite în viaţa oamenilor – raţiile la mâncare, cartelele – lucruri care nu se găseau pentru toată lumea. Era un om care din punctul ăsta de vedere a făcut mult bine Sibiului”, povesteşte Simion Scutea.
De altfel, în perioada respectivă Sibiul era cunoscut drept un judeţ „privilegiat” unde, în alimentare, găseai alimente pe care nu le găseai în alte părţi. Judeţul a prosperat din punct de vedere economic, fiind unul din primele 4 la nivel naţional din punct de vedere al industriei. „Sibiul a avut un avantaj şi din punctul ăsta de vedere – a menţinut judeţul chiar dacă erau probleme deosebite şi cu aproviz