Cosmin Budeancă (coord.), Experienţe carcerale în România comunistă ,
vol. VI, sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc,
Editura Polirom, Iaşi, 2012, 428 pag.
Dintre cărţile apărute sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, seria celor şase volume coordonate de Cosmin Budeancă (doctor în istorie al Universităţii Babeş-Bolyai) ocupă un loc privilegiat, cel puţin din două motive: mai întîi, graţie perseverenţei cerute de cei şapte ani cît a durat desfăşurarea proiectului.
Al doilea motiv stă în natura întreprinderii: realizarea unei Arhive de Istorie Orală, care să conţină, pe suport audio şi video, interviuri cu foşti deţinuţi politici. În realizarea proiectului Cosmin Budeancă nu a fost singur, lui alăturîndu-i-se o mînă de tineri cercetători (Andrei Lascu, Alexandru Matei, Alin Mureşan, Adrian Sandu, Constantin Petre, Constantin Vasilescu), care au înregistrat peste 190 de convorbiri. Ritmul de editare la Polirom a avut stricteţe calendaristică, în fiecare an editîndu-se un volum, de aceea azi avem la îndemînă seria completă a „Experienţelor carcerale“, începută în 2007 şi încheiată în 2012.
Interviurile au respectat un protocol menit a da rigoare informaţiei, cercetătorii urmărind cîteva repere fixe: 1) biografia anterioară detenţiei, 2) motivele şi condiţiile arestării, 3) derularea anchetelor şi procesului, 4) anii de detenţie, 5) eliberarea şi reinserţia socială. Cum datele, persoanele şi întîmplările evocate au cerut precizări suplimentare, relatările sînt însoţite de minuţioase note de subsol, a căror lectură reprezintă ea singură o panoramă istorică, largă cît un volum. Mai mult, în rîndul persoanelor intervievate nu s-a făcut nici o selecţie pe criteriu de apartenenţă politică, etnie, studii sau origine socială. Cine a fost element ostil comunis