Interviu cu Ioan Paul Colta, curatorul expoziţiei „Pictură şi stampă chineză” Secţia de Artă a Complexului Muzeal
Ioan Paul Colta este pictor – restaurator la Secţia de Artă a Complexului Muzeal Arad, membru al Asociaţiei Conservatorilor şi Restauratorilor din România şi al Consiliului Internaţional al Muzeelor. A absolvit secţia de conservare – restaurare a Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi deţine un master în Conservare – Restaurare la Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, cu specializarea conservarea – restaurarea icoanelor pe sticlă. A parcurs un stagiu de voluntariat ca restaurator la Muzeul Naţional Brukenthal sub supravegherea expertului Ioan Muntean. A beneficiat de o bursă Erasmus la Accademia di Belle Arti e di Restauro Abadir din Palermo, Italia. A participat la mai multe programe de perfecţionare, dintre care amintim „New Methods Of Cleaning Paintings”, care a avut loc la Londra, în Marea Britanie în 2011 şi a fost susţinut de reputatul profesor Richard Wolbers din Statele Unite ale Americii.
În 2012 Ioan Paul Colta a obţinut Diploma de Excelenţă pentru Restaurare pentru restaurarea lucrării „Portretul generalului Damjanich Janos” la Salonul Naţional de Restaurare de la Craiova.
– E cea de-a doua expoziţie pe care o organizaţi la Arad cu lucrări din colecţia lui Adrian Ciceu. Cum s-a ajuns să la această colaborare?
– L-am cunoscut pe domnul Adrian Ciceu în urmă cu vreo 10 ani la Măgura/Moeciu, într-o vacanţă, într-un cadru minunat, pe un vârf de munte. Iniţial l-am cunoscut pe muzicianul Ciceu şi doar mai apoi l-am descoperit pe iubitorul şi colecţionarul de artă. Pasiunea pentru artă ne-a apropiat treptat iar invitaţia de a-l vizita, acasă, la Berlin, a venit apoi oarecum firesc. La Berlin în 2010, am avut şansa de a-i admira, pentru pr