Medicii de familie, permanent angajaţi în prima linie a asistenţei medicale, s-au întâlnit, nu demult, la Bacău, unde au dezbătut probleme legate de diagnostic şi tratament în profesia lor. Lucrurile însă nu s-au oprit aici. Iftimie Nesfântu prezintă câteva situaţii concrete întâlnite frecvent în cabinetul medicului de familie.
Conferinţa regională „Probleme de diagnostic şi tratament în medicina de familie“, desfăşurată luna trecută la Bacău, ajunsă la a şasea ediţie, i-a surprins deopotrivă pe invitaţi şi pe organizatori. Plecând de la trei idei simple: ipostazele comunicării medic-pacient, teme de impact descriind patologii frecvente în cabinetul medicului de familie şi invitarea unor profesionişti recunoscuţi (din judeţ şi de la Iaşi), lucrările şi dezbaterile au ajutat participanţii să se regăsească, la final, cu mai multe cunoştinţe şi cu o mai bună înţelegere a profesiei. Manifestarea a mutat centrul importanţei şi stimei de sine către medicii de familie.
Viaţa bate... cărţile de medicină
Un caz deosebit şi rar a fost adus în discuţie de dr. Meda Angheluş, specialist cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. Prezentarea avea mai multe trimiteri şi putea fi o lecţie pentru orice medic pus în situaţia să formuleze un diagnostic şi recomandări corecte. Întâlnind zilnic fel şi fel de boli, nu e uşor să te debarasezi de propriile prejudecăţi. A fost şi motivul pentru care, la pauză, am cerut câteva precizări. – Pacienta a ajuns la mine pentru că era în fibrilaţie atrială cu ritm rapid. La ecografie s-au evidenţiat două formaţiuni – nu ştiam dacă sunt trombi, puteau fi tumori. Am continuat investigaţiile şi am găsit un bilanţ biologic puternic modificat: enzime hepatice crescute şi hemoconcentrare. Suspiciunea a fost pentru o tumoră primară cu tulburări de coagulare secundare; am continuat căutările şi în alte direcţii, o even