Muzeul Luvru din Paris, cel mai vizitat din lume, şi-a redeschis porţile, după o grevă a agenţilor de pază, care a blocat miercuri accesul turiştilor în celebra instituţie. Motivul invocat: recrudescenţa agresiunilor şi a hoţilor de buzunare veniţi din Europa de est, afirmă presa franceză.
Muzeul Luvru şi-a redeschis porţile nu numai turiştilor şi amatorilor de artă, ci şi poliţiştilor în uniformă. Circa 20 de oameni de ordine şi-au făcut apariţia în diversele săli ale celui mai vizitat muzeu din lume, alţi colegi făcând de gardă la intrarea principală, aflată sub uriaşa piramidă de sticlă.
Din spusele agenţilor de pază, citaţi de agenţiile de presă şi de ziarele franceze, mişcarea de protest care a blocat intrarea în muzeu ar fi cauzată de multiplicarea furturilor comise de hoţi de buzunare veniţi din... Europa de est. Nu se vorbeşte explicit de români, dar din informaţiile pe care le avem, există şi români, dar nu numai, printre aceşti "pick-pockets". Ziariştii francezi evocă unele cazuri de "agresiuni" contra paznicilor din muzeu, comise de grupuri de minori.
Administraţia de la Luvru cere "dezmembrarea reţelelor de hoţi" şi spune că mişcarea de protest a agenţilor "a fost complet legitimă". Aceşti paznici sunt confruntaţi, e adevărat, cu probleme care nu-i privesc. Ei sunt acolo în sălile muzeului, ca să asigure securitatea operelor de artă, or tot mai des sunt nevoiţi să-i ajute sau să-i îndrume pe vizitatorii lezaţi. Unii dintre aceştia le cer chiar paznicilor să le ramburseze sumele de bani furate de hoţi.
E puţin probabil ca problema să fie rezolvată prin prezenţa poliţiştilor în uniformă, mai ales că această prezenţă nu va fi decât punctuală şi în plus, nu este agreată nici ea de paznici. Prezenţa unor poliţişti în civil există şi azi, inclusiv a unor poliţişti români şi ea ar putea fi mărită, fără a provoca prea multă agitaţie.