Dr. Bartlomiej Zdaniuk - Profesor la Secţia de Istorie Politică Contemporană a Universităţii din Varşovia
Miracolul polonez! Expresia face de ani de zile înconjurul lumii. E vorba, evident, despre modul în care o ţară fostă socialistă, la fel ca şi România, a izbutit să scape din umbrele trecutului comunist, ba chiar să devină un model economic pentru Comunitatea Europeană. Singura ţară care n-a fost lovită de criză. Ţara care îşi susţine cu fermitate opiniile la forumurile europene, izbutind să atragă cei mai mulţi bani. O ţară căreia i se simte de la distanţă patriotismul, demnitatea şi dorinţa de-a performa. O ţară pe care am vrut s-o cunoaştem îndeaproape, ca să-i înţelegem "miracolul". S-ar putea aplica şi la noi? În două numere consecutive ale "Formulei AS", colegii noştri CIPRIAN RUS şi ION LONGIN POPESCU vor relata ce-au văzut şi ce-au înţeles din călătoria lor în Polonia.
Profesor de Politologie la Universitatea din Varşovia, impecabil vorbitor de limbă română, căsătorit cu o româncă şi bun cunoscător al istoriei şi al prezentului ţării noastre, dr. Bartlomiej Zdaniuk e o referinţă pe orice temă de comparaţie între Polonia şi România, aşa că a acceptat cu multă deschidere un dialog despre "Modelul polonez", despre resursele ambiţiei şi forţei extraordinare cu care Polonia s-a impus în ultimii ani în Europa, dar şi despre preocupările comune ale ţărilor noastre, după căderea comunismului şi intrarea în Uniunea Europeană. Un dialog sincer şi franc, în care, nu o dată, Bartlomiej Zdaniuk vorbeşte despre România cu patima şi cu dragul cu care vorbeşti despre a doua ta ţară.
Tradiţie şi catolicism
- În România, Polonia este văzută ca un miracol, când vine vorba despre adaptarea la rigorile Uniunii Europene şi capacitatea sa uimitoare de atragere a fondurilor europene