O profesoară de psihologie din Singapore a descoperit că într-o stare meditativă, creierul uman este capabil să modifice integral temperatura corpului. El a studiat mai mulţi călugări tibetani practicanţi ai unei forme de meditaţie cunoscută drept „g-tummo“.
Profesoara Maria Kozhevnikov, de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Naţionale din Singapore (NUS), a coordonat o echipă de cercetători care a studiat meditaţiile călugărilor tibetani şi cum pot influenţa acestea corpul uman, scrie „Ştiinţă şi Tehnică“. Cercetătorii au observat în timpul unei ceremonii în Tibet că acei călugării aflaţi în stare meditativă reuşeau să îşi ridice temperatura întregului corp suficient încât să usuce cearşafuri umede înfăşurate împrejurul lor, în condiţiile meteo himalayene, la circa -25 grade Celsius.
Echipa de oameni de ştiinţă a folosit electronencefalografia (EEG) şi a efectuat mai multe măsurători termice pentru a observa creşterile de temperatură până la 38,3 grade Celsius, în timp ce călugării foloseau tehnica de meditaţie g-tummo. Printre ei s-au numărat şi participanţi occidentali care au folosit o tehnică de respriraţie similară, înregistrând rezultate apropiate.
Cele două faze ale meditaţiei g-tummo care conduc la „stări febrile“ sunt aşa numita „respiraţie în vas“ şi vizualizarea concentrată. Prima este o tehnică de respiraţie specifică ce provoacă termogeneza, procesul generării de căldură. Vizualizarea concentrată implică concentrarea pe o imagine mentală ce implică flăcări de-a lungul coloanei vertebrale.
Mai multe detalii despre acest experiment şi povestea călugărilor sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.