Cercetările au început săptămâna trecută în zona Cetăţii Enisala, locaţie unde urmează să se construiască un miniport turistic. Potrivit declaraţiei dr. Sorin Ailincăi, deşi descoperirile sunt impresionante din punct de vedere arheologic, acesta nu este un impediment în derularea investiţiei.
„Din punct de vedere arheologic, nu sunt vestigii care să se conserve ulterior cercetării. Acolo am identificat o aşezare neolitică ce aparţine Culturii Gumelniţa, adică din a doua jumătate a mileniului V î.Hr., este de asemenea şi o aşezare din prima Epocă a Fierului care este ceva mai consistentă. Pentru noi sunt descoperiri spectaculoase, şi este vorba de locuinţe, gropi de provizii, gropi menajere, dar şi gropi în care erau depuşi anumiţi indivizi care sunt spectaculoase. Strâns legat de istoria mai recentă a Dobrogei, tot aici, în situl de la Enisala – Palanca s-a descoperit şi cimitirul locuitorilor care stăteau probabil la Cetatea Enisala, cetate care încă dăinuieşte. Încercăm să obţinem noi date despre evoluţia comunităţilor umane din zonă”, a declarat arheologul Sorin Ailincăi.
Acesta a mai spus că situl este cunoscut de mai multă vreme, din anii ’60, când acolo s-au desfăşurat primele cercetări arheologice, la iniţiativa fostului director al ICEM, cunoscutul istoric Simion Gavrilă. Alte cercetări s-au făcut în anii 1979, 1986 şi 2010, toate fiind prilejuite de diverse investiţii sau pentru înfiinţarea unor amenajări agricole.
„Se poate spune că este un noroc pentru noi că acolo se va face acea investiţie şi este un prilej foarte bun pentru noi să ne desfăşurăm activitatea mai ales că fondurile rezervate cercetărilor arheologice sunt reduse la nivel naţional iar aceasta este o oportunitate foarte bună pentru noi de a dezveli noi pagini din istoria Dobrogei, nişte pagini inedite din punctul meu de vedere. Ne aşteptăm să fie noutăţi, dar acestea v