Deciziile vor fi luate de forțele politice, iar succesorul său va trage concluziile - atât a ținut să precizeze la finalul întâlnirii cu cei zece înţelepţi președintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano. Aceste forţe politice trebuie să demonstreze “eforturi asemănătoare in vederea intelegerii reciproce” şi în Parlament - este o altă observaţie făcută de șeful de stat.
Corespndentul RFI la Roma, Elena Postelnicu
Napolitano a făcut referire la faptul că după zece zile de lucru împreună, cei zece înţelepţi au știut să găsească "poziții comune" demonstrati o clima de dialog, care ar trebui transmisă si spre forțele politice.
Cu cele zece reforme la care au lucrat, înţeleptii propun să fie o singură cameră politică, iar Senatul să reprezinte autonomiile regionale.
Unul din punctele fundamentale ale documentului este acela de a depăşi actualul bicameralism perfect, care este "una din cauzele dificultăţii de funcţionare a sistemului instituţional" din Italia, consideră înţelepţii, însărcinaţi în urmă cu zece zile de şefulstatului, Giorgio Napolitano, să scoată ţara din blocajul politic în care a intrat după alegerile generale din luna februarie..
Numai Camera Deputaţilor acordă încredere guvernului şi deţine votul definitiv asupra proiectelor de lege – este punctul de vedere al înţeleptilor.
Daca iniţial se vorbea de o reducere de 30% a rambursărilor cheltuielilor electorale pentru formaţiunile politice, astăzi s-a ajuns la concluzia că finanțarea partidelor este indispensabilă, că fondurile trebuie să fie alocate pentru forțele politice ", într-un mod adecvate și verificabil."
În plan economic, se are în vedere o creștere de 2 miliarde euro a bugetului destinat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii …pentru ca astfel să se poate acorda un credit de peste 30 de miliarde de eur