Reprezentanţii municipalităţii au purtat, ieri, o serie de discuţii cu cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, legat de cererile de închiriere a spaţiilor din cadrul unităţilor de învăţământ. În perioada următoare, se va face o analiză detaliată pe fiecare centru şcolar în parte asupra contractelor de închiriere. Cele care aduc cheltuieli mai mari decât beneficiile vor fi reziliate. Această analiză va fi extinsă şi pe raza altor instituţii.
„Din cauză că avem cheltuieli foarte mari, vrem să reducem consumurile energetice pe toată reţeaua pe care noi o alimentăm ca şi finanţare. Nu mă refer numai la şcoli, vorbesc şi despre Direcţia de Asistenţă Comunitară, Poliţia Locală, cămine de bătrâni etc. Vrem să urmărim mai multe căi. În orice caz, nu vrem să prejudiciem activitatea, dar e loc de mai bine peste tot, inclusiv la clădirea administrată de Primăria Municipiului Iaşi“, a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.
În cazul unităţilor în care consumul energetic este ridicat, municipalitatea doreşte aplicarea unor măsuri care să vizeze scăderea consumului de energie măcar cu 10% până la sfârşitul acestui an. Scopul final este atingerea pragului de 25%, acolo unde se va reuşi să se investească în schimbarea consumatorilor energofagi. O astfel de investiţie o constituie înlocuirea becurilor incandescente cu LED-uri.
„Urmărim ca toată reţeaua pe care o administrăm, acolo unde se fac contracte de închiriere, acele contracte de închiriere să fie cât se poate de economice, în sensul în care nu numai chiria să fie administrată de către şcoală, grădiniţă etc., dar şi consumurile de energie să fie preluate de cei care au închiriat, pentru că tot ce este consum energetic ajunge la Primăria Municipiului Iaşi“, a mai spus viceprimarul.
În cazul contractelor de închiriere unde valoarea acestora este mai mică decât consumul efectiv care se face