Francezii îi spun Syrah, însă noi ne-am luat după cei din Lumea Nouă și îi spunem mai degrabă Shiraz. Cel mai probabil, datorită vinurilor australiene pe care le găsim tot mai des în magazine și pe care le apreciem, se pare, tot mai mult
Este vinul puternic prin excelență, mai degrabă negru decât roșu, corpolent, cu buchet complex și cu o cantitate considerabilă de antioxidanți. Originea acestui soi este un pic incertă și scenariile de largă răspândire se bazează în mare pe asocieri legate de etimologia sa. Unii sunt de părere că numele vine de la localitatea Shiraz din Iran, alții susțin teoria prin care strugurele a fost adus de romani din Syracusa (Sicilia) pe teritoriul Franței de astăzi și, în fine, o altă teorie spune că strugurele a apărut în Franța prin încrucișarea unor soiuri vechi și destul de obscure astăzi (Dureza și Mondeuse Blanche), fapt certificat și prin studiile genetice făcute în 1998 de o echipă de cercetători australieni.
În Franța, soiul este cunoscut sub numele de Syrah, iar vinurile care îi poartă numele, de la nord de Ron, sunt foarte parfumate și au un potențial mare de învechire. Îl găsim și în sudul Franței, însă aici este folosit mai degrabă în cupaje. În secolul trecut era cultivat și în zona Bordeaux, unde producătorii îl foloseau în cupajele clasice, cu Cabernet sau Merlot, pentru a le potența taninurile. Astăzi însă găsești cupaje de Cabernet și Syrah mai degrabă în Australia sau în Statele Unite. Franța rămâne celebră pentru vinurile Syrah din Hermitage, Cote Rotie sau St Joseph, care sunt de altfel și cele mai scumpe. În Lumea Nouă este cunoscut sub numele de Shiraz, iar în Australia, unde clima călduroasă ajută la crearea unor vinuri mature, puternice, este cel mai popular soi de struguri, fiind cultivat intensiv în regiunile Barossa, Hunter și McLaren Vale.
Dacă Shirazul de Hunter are un