Tribunalul Bucureşti a respins contestaţiile traderilor de energie privind creanţele din dosarul Hidroelectrica, refuzând astfel înscrierea în tabelul preliminar a unor creanţe de peste 1,9 miliarde de lei.
„Valoarea creanţelor revendicate de cei 381 creditori însumează 5,4 miliarde de lei. Dintre acestea doar 3,5 miliarde au fost recunoscute de către administratorul judiciar, 1,1 miliarde de lei au fost respinse, iar 800 de milioane au fost admise sub condiţia prezentării unor documente justificative suplimentare. Un număr de 74 creditori cărora li s-au respins creanţele au formulat contestaţii la Tabelul Preliminar întocmit de administratorul judiciar. Valoarea creanţelor ce fac obiectul acestor contestaţii este de peste 1,9 miliarde de lei“, se arată într-un comunicat al administratorului judiciar Euro Insol.
Compania arată că principala cauză a insolvenţei Hidroelectrica a fost reprezentată de contractele bilaterale cu traderii de energie electrică, prin care societatea de stat a fost prejudiciată cu peste 1,1 miliarde de euro în perioada 2006-2012.
Contractele directe au fost denunţate, iar cantitatea de energie disponibilizată astfel a fost vândută pe bursă la un preţ mai mare, generând în ultimele cinci luni ale anului trecut venituri suplimentare de peste 50 de milioane de euro, potrivit sursei citate.
„La termenul din 20 martie 2013 s-au judecat contestaţiile formulate de Energy Holding, Alpiq RomEnergie şi EFT AG privind denunţarea con-tractelor bilaterale şi contestaţiile Alro, Elsid şi Electrocarbon privind activarea clauzei de forţă majoră din 7 august până la 1 decembrie 2012. Având nevoie de timp pentru a delibera, instanţa a amânat de 3 ori pronunţarea, până la 10 aprilie 2013. Astfel, a respins contestaţia formulată de Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane de lei, co